2010 m. sausio 4 d., pirmadienis

Keksas su aguonom ir karamelizuotais apelsinais

Keksas atsidūręs ant Kalėdinio stalo pas promočiutę. Pasirinkau dėl to, kad apelsinai ir aguonos man asocijuojasi su Kalėdom ir juk reikėjo išmėginti naują receptų knygutę. Apšvietimas prastas, fotkės prastos ir tai džiaugiausi, kad turėjau progą nufotografuoti, kai visi nuėjo ieškoti dovanų.

Reikės:

  • 100ml pieno
  • 200g sviesto
  • 175g cukranendrių cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 300g miltų
  • 3g kepimo milt.
  • 30g aguonų
  • 2 apelsinai ( nutarkuoti ir išspausti)

Karamelizuotiems apelsinams:

  • 125g cukranendrių cukraus
  • 2 apelsinai

Glajui:

  • 100g cukranendrių cukraus
  1. Pirmiausia pasiruošiam karamelizuotus apelsinus. Cukrų supilam i puodą ar gilesnę keptuvę ir paskirstom vienodu sluoksniu. Kaitinam kol pradeda tirpti, nemaišykit, nebent galit nustumti cukrų nuo kraštų, turi gautis auksines spalvos karamelė. Pavartykit keptuvę, kad karamelė pasiskirstytų kuo tolygiau ant dugno, atsargiai supilam 1 apelsino sultis ( šiek tiek suburbuliuos, kad neapsitaškytumėt, atsitraukit). Toliau kaitinkit, tik dabar vis maišant šluotele, kad neliktų jokių gumulų, masė turi virsti vėl karamele. Sudėkite apelsinų greižinėlius ir kaitinkite apie 5 min, kol jie suminkštės. Sudėkite ant sauso paviršiaus, kad nusivarvėtų. Karamelę pasilikite.
  2. Įkaitinkit orkaitę iki 160 C laipsnių. Dubenyje sumaišykite pieną su aguonom. Išsukit kambario temp. sviestą su apelsino žievele ir cukrumi. Palaipsniui muškite kaiušinius, vis paplakdami. Įmaišykit miltų mišinį ir pieno/aguonų mišinį. Į kepimo formą įtieskit kepimo popieriaus. Ant pagrindo sudėkite 1/3 tešlos. Dėkit sluoksnį karamelizuotų apelsinų ir užpilkit likusia tešla. Kepti apie 50min. vis patikrinant mediniu iešmeliu.
  3. Glajui pasigaminkite cukraus pudros ir ją įmaišykite į likusio aplesino sultis. Šį mišinį supilkit į karamelę. Apliekite karštą pyragą, kol jis yra skardoj, sudėkite likusius apelsinus ir palikite atvėsti. Tiekti atvėsusį ir išimtą iš formos. SKANAUS.
    P.S. sunaudojau 2 mažus apelsinus sultims ir žievelei, ir 1 didelį griežinėliams. Nebijokit ir supilkit visą glajų, man pasirodė per daug supylus pusę, o vėliau gailėjausi, nes keksas buvo sausokas. Visas glajus susigeria i vidų. Daugiausiai darbo prie apelsinų karamelizavimo.

MJ- heal the world

Dofkė.

1 komentaras: